Over mij

Mijn foto
Hallo, ik ben Evy. Momenteel ben ik laatstejaarsstudente aan Odisee te Sint-Niklaas. Om mijn persoonlijke muzische vorming te volgen, is deze blog opgestart. Kijk gerust eens rond en veel plezier!

vrijdag 16 januari 2015

Verschillende methodieken om te evalueren

Evaluatiekoffer:
Hieronder staan enkele methodieken die men kan gebruiken om het muzisch proces, het product en/of de beleving op een speelse en aangename manier te evalueren.
Ik heb al deze methodieken gekozen met een persoonlijk oog om het evalueren op een aangename manier te laten verlopen.


1. MUZOBOEK
Ik heb voor deze methodiek gekozen daar de kinderen zo zelf een beeld kunnen krijgen van hun muzisch proces en altijd terug kunnen gaan kijken van wat ze al hebben gedaan voor muzo.
 
 
Hoe: In het begin van het schooljaar krijgt elke leerling een schrift/boek dat  ze zelf mogen versieren. Na elke muzoactiviteit krijgen de leerlingen   tijd om hun indrukken, gevoelens, belevingen, ervaringen, … te noteren, te tekenen, te plakken, … in dat boek.

Wat:  muzoboek per kind

Doel: zelfevaluatie, evalueren van proces, product, beleving.

Doelgroep: vanaf eerste leerjaar is dit bruikbaar mits goede begeleiding.

Bronnen: http://muzojufsanne.blogspot.be/2013/09/muzoboeken.html


2. KLEURENWAAIER
Ik heb voor deze methodiek gekozen omdat dit een aangename manier is om zichzelf te evalueren. De kinderen kunnen zo ook een gevoel koppelen aan, in dit geval, een kleur.

Hoe: Elke leerling krijgt een waaier met kleuren. Afhankelijk van de vraag van de leerkracht kiezen de leerlingen een kleur die bij hun gevoel past. Nadien wordt ook besproken waarom ze deze kleur gekozen hebben.

Wat: zelfevaluatie, waaier met verschillende kleuren

Doel: evalueren van product en/of proces.


Doelgroep: alle leeftijden, voor in de eerste graad kan het aanbod van de kleuren best beperkt worden tot vier of vijf maximaal.

Bron: www.speelplaats.org/wp-content/.../muzische-vorming-speelplaats.doc‎

3. VOEDSELWAAIER
Ik heb voor deze methodiek gekozen omdat dit nog meer opties kan geven dan de kleurenwaaier. Vooral in een derde graad kan hiermee dieper ingegaan worden op de zelfevaluatie.

Hoe: Elke leerling krijgt een waaier met voedsel. Afhankelijk van de vraag van de leerkracht kiezen de leerlingen een gerecht dat bij hun gevoel past. Nadien wordt ook besproken waarom ze dit gerecht gekozen hebben. Dit is zo goed als … Dit smaakt zoals …: spruiten - slagroom - frieten - pizza - taart - chocolade - banaan …



Wat: zelfevaluatie, waaier met voedsel

Doel: evalueren van product en/of proces.
Doelgroep: alle leeftijden, met oog op mindere keuzemogelijkheden voor de eerste graad en meer diepgang van de verwoording in een derde graad.

Bron: www.speelplaats.org/wp-content/.../muzische-vorming-speelplaats.doc‎


4. LANDSCHAPPEN
Ik heb voor deze methodiek gekozen omdat dit een heel andere manier van evalueren is dan men gewend is. Het is tevens ook een combinatie met wero. Zo krijgen de kinderen de mogelijkheid om een landschap te koppelen aan een muzische activiteit.

Hoe: hang verschillende foto’s van landschappen aan bord. De kinderen kiezen een foto die voor hen best past bij de activiteit en ze verwoorden ook waarom.
 “Deze activiteit was voor mij als de foto van …”
• bergen
• bossen
• weiland
• stromende beek, een rustige rivier
“omdat … “

Wat: foto’s van landschappen


Doel: zelfevaluatie, evalueren van product, proces, beleving

Doelgroep: vanaf tweede graad, in een eerste graad is dit ook mogelijk mits beperking van het aanbod van de landschappen en met sterke begeleiding tijdens en voor de verwoording.

Bron: www.speelplaats.org/wp-content/.../muzische-vorming-speelplaats.doc‎

5. RECLAMESPOT
Ik heb voor deze methodiek gekozen daar dit de kinderen ook uitdaagt om op een actieve en speelse manier zichzelf of anderen te 'promoten' en te evalueren. Het is wel het meest geschikt voor de derde graad daar deze toepassing ook pas dan voorkomt bij de lessen van taal.

Hoe: De kinderen maken een reclamespot om eigen creatief werk of dat van klasgenootjes te verkopen. Daarin prijzen ze de kwaliteiten van het werk en van de kunstenaar. Daarna volgt een uitzending van de spots. Dan mag iedereen op de spot reageren.

Wat: microfoon

Doel: elkaar evalueren, evalueren van proces, product, beleving


Doelgroep: derde graad.

Bron: https://sites.google.com/site/pedicinesvandoorne/onderwerpen/evaluatie

6. GEEF EEN PLUIM
Ik heb voor deze methodiek gekozen omdat een pluim geven of krijgen een oude uitdrukking is, die volgens mij ook eens werkelijk mag uitgevoerd worden.

Hoe: De leerlingen zitten in een kring en krijgen elk een pluim van de leerkracht. De leerlingen mogen één voor één deze pluim aan iemand geven. Vervolgens verantwoorden ze waarom ze deze pluim aan die bepaalde leerling hebben gegeven.

Wat: één pluim per leerling

Doel: elkaar evalueren, evalueren van het product.


Doelgroep: eerste en tweede graad

Bron: www.speelplaats.org/wp-content/.../muzische-vorming-speelplaats.doc‎


7. STRANDBAL
Ik heb voor deze methodiek gekozen om op een totaal andere manier een muzisch proces/beleving/zelfevaluatie te beoordelen. Het is een echte speelse manier die uitnodigt om te evalueren.

Hoe: De leerlingen zitten in een kring. De strandbal wordt naar elkaar gegooid. wanneer een leerling de strandbal vangt, leest hij/ zij de zin voor die bovenaan op de strandbal staat en vult de zin aan. Nadat de leerling heeft geantwoord, gooit hij of zij de bal weer naar iemand anders. Strandbal, op de bal staat:
- deze les vond ik .....
-het leukste was.....
-het moeilijkste was.....
-vandaag leerde ik.....
-wat me van deze les bijblijft is....
-wat zou ik anders doen de volgende les....
- wat neem ik mee naar de volgende les....

Wat: strandbal

Doelgroep: tweede en derde graad, in een eerste graad kan er eventueel met kleuren of figuurtjes gebruik gemaakt worden die op de bal worden gekleefd in plaats van de zinnen.

Doel: evalueren van beleving, proces.

Bron: https://www.pinterest.com/de3916/evaluatiekoffer-muzo/


8. Vuilnisbak - reiskoffer - schatkist
Ik heb voor deze methodiek gekozen om de leerlingen zich heel bewust te kunnen laten worden van wat ze van de les geleerd hebben.

Hoe: Elke leerling krijgt 3 papiertjes. Op het eerste papiertje schrijf je iets wat tegengevallen is en je zo snel mogelijk wilt vergeten. Dit papiertje belandt dan in de vuilniszak.
Op het tweede papiertje schrijf je iets wat je bijgeleerd hebt en wat je wil meedragen. Dit gaat in de reiskoffer.
Op het derde papiertje schrijf je iets wat je altijd zal koesteren en dat gaat acht slot en grendel in de schatkist.

Wat: vuilnisbak, reiskoffer, schatkist, drie papiertjes per leerling

Doel: evalueren van proces, beleving.

Doelgroep: tweede en derde graad.

Bron: https://sites.google.com/site/pedicinesvandoorne/onderwerpen/evaluatie

9. Smileys
Ik heb voor deze methodiek gekozen daar dit een albekende en nog steeds aangename manier van evalueren is bij kinderen, vooral in de lagere graden dan. De smileys kunnen dan ook het gevoel goed weergeven van hoe de kinderen zich bij een muzische activiteit voelen.

Hoe: Elke leerling krijgt van elke soort smiley één exemplaar. Ze steken de smiley naar boven die bij hen past voor ze aan de opdracht begonnen en één die past nadat ze de opdracht hadden gedaan. Hierbij wordt er overlopen waarom ze die smiley hebben gekozen.Hierin kan je nog differentiëren door het anoniem te laten verlopen en de smileys in enveloppen te laten steken (voor en na), bij deze evaluatie kan er dan wel gaan verantwoording meer gedaan worden.


Wat: verschillende smiley's

Doel: evalueren van product, beleving en proces.

Doelgroep: alle leeftijden, bij de eerste graad beperken tot drie smiley's (vrolijk, verdrietig, gewoon)

Bron: http://katrijnbulens.blogspot.be/p/blog-page.html

10. Blind evalueren (zelf)
Ik heb voor deze methodiek gekozen om de evaluatie zonder 'voorbestemden' te laten verlopen. Meestal zijn het de kinderen zelf die kiezen over wie ze evalueren (meestal hun beste vriendjes) of de leerkracht kiest uit. Op deze manier heeft niemand dit in de hand en dienen ze voor willekeurig anderen te evalueren.

Hoe: De leerlingen gaan in een kring staan en er staat één leerling in het midden met een pijl. Als de muziek wordt gestart, stappen de leerlingen in de cirkel rond de leerling in het midden. Als de muziek stopt, moet de leerling in het midden zijn mening geven over het product van de leerling die hij met de pijl aanwijst. Degene die is aangewezen staat als volgende in het midden.

Wat: pijl en blinddoek

Doel: evalueren van product

Doelgroep: alle leeftijden, bij de derde graad kan er dieper op ingegaan worden (waarom? wat kan beter? hoe zou ik het doen?)

11. Klavertje vier (zelf)
Ik heb voor deze methodiek gekozen omdat ik dit een aangename figuur vind en je kan hier ook voldoende mee differentiëren in alle graden.

Hoe: de kinderen krijgen elk een klavertje vier. Hierop staat er op de blaadjes: Wat vond je leuk? Wat vond je niet leuk? Wat heb ik onthouden? Wat kan beter volgende keer? Op de achterzijde is het aan de kinderen om hun antwoorden te schrijven.

Wat: klavertje vier

Doel: evalueren van product, beleving, proces

Doelgroep: tweede en derde graad, in de derde graad kunnen er diepzinnigere vragen op geplaatst worden. Indien gewenst kan met dit ook in de eerste graad gewerkt worden maar dan kan je de zinnen eventueel vervangen door afbeeldingen die een gevoel uitdrukken. In een eerste graad kan je dit ook beter laten verwoorden daar de schrijftaal nog niet zo uitgebreid is.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten