1. Interview
Bij het eerste bezoek aan mijn stageschool heb ik aangaande het schoolklimaat op muzisch vlak een interessant interview kunnen afnemen bij de mentor van het eerste leerjaar. Hieronder kan u een samenvatting vinden.
Vraag 1: Werken jullie veel aan muzische vorming?
Antwoord: Er wordt heel wat rond muzische vorming geïntegreerd in de klas én in de hele school.
Vraag2: Kan u enkele voorbeelden van muzische activiteiten geven?
Antwoord: Om de week zingen wij met heel de school (kleuter en lager onderwijs) in de turnzaal. Dit wordt begeleid door één van de juffen van het lager onderwijs en één meester die piano speelt. Verder hebben wij ook om de week onze muzische ateliers (enkel lager onderwijs) die doorgaan op vrijdagnamiddag. Deze houden in dat elke juf of meester één atelier stuurt. Een week op voorhand houden we hiervoor een keuzemoment in de turnzaal. Elke leerkracht stelt dan zijn atelier voor wat ze de volgende vrijdag gaan doen. De leerlingen krijgen dan de mogelijkheid om zich in te schrijven bij het atelier dat ze willen doen. Daarna kan de desbetreffende leerkracht de nodige informatie omtrent het gekozen atelier doorgeven aan de leerlingen die zich hebben ingeschreven. Een belangrijk aspect hiervan is, is dat alle vijf de domeinen van muzische vorming aangeboden worden: beeld, drama, zang, muzisch taalgebruik en beweging.
Vraag 3: Jullie zijn een ervaringsgericht basisschool, hanteren jullie een jaarplanning?
Antwoord: Wij hebben geen jaarplanning voor muzische vorming, net zoals bij (wat jullie noemen) wereldoriëntatie hebben wij wel enkele jaarlijkse vaste activiteiten die op het programma staan. Dit zijn, voorstellen van de klas, Halloween, Kerstmis, Carnaval, Pasen en de voorbereiding op het schoolfeest. Verder wordt er input gevraagd van de kinderen, dit uiteraard in overleg met de klasleerkracht.
Vraag 4: Doen jullie ook buitenschoolse muzische activiteiten?
Antwoord: Jazeker, één keer per maand gaan wij naar de Droomschool. Dit is een hele namiddag muzische vorming in de school van Kunst en Academie hier wat verderop. Tijdens deze namiddag krijgen de kinderen van daar begeleiders die hen meenemen voor een muzische activiteit te doen. Op heel de namiddag worden er drie activiteiten gedaan, verschillend van domein.
Vraag 5: Vind u dat de kinderen voldoende in aanraking komen met muzische vorming op school?
Antwoord: Ik denk dat wij ten opzichte van andere scholen heel veel doen aan muzische vorming. Dit is dan ook een van onze praalpaardjes van onze school.
Vraag 6: Wordt er veel tijd besteed aan muzische vorming in de klas?
Antwoord: Wij werken niet met de termen 'muzo' en 'wero', hiervoor gebruiken wij de naam 'project'. Drie namiddagen staan voor project per week. Daar de kinderen mee bepalen over wat en hoe ze willen leren, vult de leerkracht dit in naarmate wat er meer tijd nodig heeft. Uiteraard wordt er een richtlijn gebruikt per trimester.
Vraag 7: Vind u het werken aan muzische vorming belangrijk?
Antwoord: Ja zker, zo krijgen de kinderen verschillende kijken op kunst, muziek en eigen ontwerpen.
Vraag 8: Hoe wordt de leerlijn van muzische vorming uitgewerkt in de school?
Antwoord: Dit gebeurd op pedagogische studiedagen in overleg met alle leerkracht. Dit staat dan voornamelijk in het teken van de muzische ateliers, over wat we de kinderen gaan aanbieden.
Vraag 9: Hoe worden de ouders betrokken bij het muzische proces van de kinderen?
Antwoord: De ouders kunnen dit volgen aan de hand van filmpjes en foto's op de website maar ok een beetje tijdens de weekopeningen waarbij soms enkele werkjes getoond worden. Uiteraard nemen de kinderen hun werkjes ook mee naar huis.
Vraag 10: Hoe worden de muzische lessen geëvalueerd?
Antwoord: Dit gebeurt hoofdzakelijk door de leerkrachten.
2. Observatie:
Tijdens mijn observatie en stage in het eerste leerjaar was het opmerkelijk hoeveel deze school werkt rond muzo. Ik had de mogelijkheid om alle activiteiten mee te volgen die in het interview aan bod zijn gekomen, de ateliers, de Droomschool, de zang-namiddag.
Vooral de ateliers en de zang-namiddag hebben me enorm geboeid. De kinderen kijken naar deze momenten erg uit en het enthousiasme is dan ook zeer groot. Daar beiden activiteiten klasoverschrijdend zijn, leren de kinderen ook heel veel van elkaar. De jongere kinderen vragen uit eigen beweging hulp aan de oudere kinderen en vice versa. Bij de zang-namiddag viel het me wel meteen op dat de jonge kleutertjes dikwijls de teksten van de liedjes niet konden volgen. Ook het eerste leerjaar had soms moeilijkheden. Soms werden er afbeeldingen voorzien maar soms ook maar enkel de tekst. De kleuters en het eerste leerjaar gingen hierdoor de mist in.
Een ander punt dat mij opviel was dat er niet veel tentoongesteld wordt van de muzische projecten die in de klassen gebeuren. In de gangen en klassen kom je weinig tot bijna niets tegen van zogenaamde kunstwerkjes wat ik wel jammer vond.
De Droomschool was ook een aangename ervaring. Enkele scholen nemen hieraan deel. Toen ik mee ben gegaan, was dit voor het eerste en tweede leerjaar. Eerst werden de kinderen verwelkomt door de medewerkers van de Droomschool. Dit gebeurde door een klein toneeltje over spoken. Nadat dit beëindigd was, werden enkele kinderen uit de zaal genomen om mee te werken aan het toneeltje. Hierbij kregen de kinderen de mogelijkheid om iets uit te beelden, geluiden te maken of muziek te maken. Na deze 'opwarming' gingen de klassen apart mee met één begeleider. Ik ben meegegaan met de kinderen van het eerste leerjaar.
De eerste activiteit wat de kinderen kregen was muzisch taalgebruik in combinatie met beweging. Hierbij werd er eest een verhaal vertelt waarbij de kinderen dit moesten uitbeelden. Daarna konden ze per drie of vier een voorwerp uit een zak kiezen en dienden ze daarrond een verhaaltje te maken met als onderwerp 'bang en donker'. Daarna werden deze voorgesteld aan elkaar.
De volgende activiteit was gebaseerd op muziek. De begeleider liet een stukje muziek horen en vroeg de bedenkingen van de kinderen. Daarna was het aan de kinderen om zelf zo een stukje in elkaar te steken. We oefenden eerst met het woordje 'bonk' dat op verschillende tonen en lengtes dienden uitgevoerd te worden. We zaten in drie rijen. Drie van de mogelijkheden dat we hadden gehoord voor 'bonk' werden uitgekozen door de begeleider. Dan was het de bedoeling dat de eerste rij zijn 'bonk' herhalend sprak, de tweede rij een andere 'bonk' en ook de derde rij nog een andere 'bonk'. Hierdoor kregen we een 'muziekstukje'. Zo is hier verder nog gedifferentieerd met andere woorden en geluiden.
De laatste activiteit was voor beweging. Op de grond lagen placemats en elk kind diende op één te gaan staan. De begeleider zette muziek aan en de kinderen mochten vrij bewegen maar wel op hun placemats. Hierop zijn nog enkele variaties gedaan. Daarna vertelde de begeleider een klein verhaaltje over ene heks. Ze had een doos bij haar staan en daarin staken voorwerpen. Aan elk voorwerp was een beweging gekoppeld dat dan op muziek werd uitgevoerd door de leerlingen. Als laatste onderdeel werd de klas gesplitst in vijf groepjes. Per groepje dienden de kinderen dan in een rij achter elkaar te lopen en de eerste besliste hoe ze bewegend door de ruimte gingen. Dit werd ondersteund door muziek en als deze stopte, moesten de kinderen van 'leider' wisselen en moest de nieuwe leider het rijtje bewegend door de ruimte vervoeren.
3. Mogelijke acties:
1. Meer uitstallen
Er wordt zoveel gedaan in deze school aangaande muzo maar er wordt relatief weinig uitgestald. Daarom zou ik er zeker voor opteren om hiervoor meer ruimte maken. In de klas kan je opteren voor een lange 'wasslijn' waaraan werkjes komen te hangen. In de gangen kunnen dan weer andere mooie kunstwerken ten toon gezet worden boven de kapstokken.
2. Ouders
De ouders worden reeds veel betrokken bij het schoolgebeuren. Zoals elke maandag is er de opening van de week waarbij gedane activiteiten per klas van heel de school worden voorgesteld. hierbij mogen de ouders, grootouders,... aanwezig zijn. Daar er zoveel tijdens de ateliers wordt gemaakt, zou er nog geopteerd kunnen worden om één keer per maand deze mooie werkjes voor te stellen aan de ouders, niet enkel de mooiste, maar allemaal. ook de toneeltjes en zang kunnen hierbij zeker aan bod komen.
Besluit:
De school doet heel veel aan muzische vorming en tracht steeds betere en verwonderlijke projecten uit te werken. Ze bieden heel wat afwisselende projecten aan aan de kinderen. Het muzische staat duidelijk mee in de kern van de visie van de school.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten