Over mij

Mijn foto
Hallo, ik ben Evy. Momenteel ben ik laatstejaarsstudente aan Odisee te Sint-Niklaas. Om mijn persoonlijke muzische vorming te volgen, is deze blog opgestart. Kijk gerust eens rond en veel plezier!

vrijdag 16 januari 2015

Slotreflectie


Doelen waaraan ik heb gewerkt:

* beseffen en aanvaarden dat de smaak en de stijl van mensen verschilt
Iedereen heeft een andere stijl en smaak, daarom is het belangrijk dat je openstaat voor verschillende smaken en stijlen. Toen ik nog heel klein was, telde enkel mijn eigen smaak en stijl. Ondertussen ben ik op dit gebied veel wijzer geworden. Ik besef, aanvaard en respecteer dat mensen een verschillende smaak en mening hebben. Ik probeer hier tijdens mijn lessen ook voldoende op in te spelen.

Ik vind het belangrijk dat verschillende muzische domeinen aan bod komen in de lagere school. Bij een stage leer je de leerlingen na enkele dagen beter kennen. Sommige vinden muziek leuk en andere houden meer van drama. Om alle leerlingen te prikkelen en te motiveren maak in mijn lessen gebruik van de verschillende muzische domeinen. Tijdens de les vraag ik ook de mening van kinderen over een bepaald thema, de kinderen hebben vaak een verschillende kijk op een eenzelfde thema. Ik vind het zeer interessant om hierop in te spelen en om de mening van de kinderen hierover te horen. Ik probeer de kinderen al aan te leren dat ze de verschillende smaken van elkaar moeten aanvaarden en er respect voor moeten opbrengen.


* de leefwereld van kinderen op een muzische wijze benaderen

Tijdens mijn stage probeer ik de leerlingen zoveel mogelijk te betrekken bij de verschillende muzische domeinen. Ik hou rekening met het onderwerp en zorg ervoor dat het aansluit bij de leefwereld van de leerlingen. Ik observeer zeer goed omdat ik het belangrijk vind om te weten wat de leerlingen graag doen/ minder graag doen, wat ze goed kunnen en wat ze minder goed kunnen.

*het vermogen ontwikkelen om kritisch te reflecteren over het eigen muzisch handelen en dat van anderen, en dat evalueren in een genuanceerde taal

Over mijn eigen muzisch handelen kan ik goed reflecteren, ik probeer mijn handelen altijd met een kritische blik te bekijken. Gedurende mijn stage periodes evalueer ik constant mijn eigen muzisch handelen. De tips die ik van andere mensen krijg tijdens mijn stage, neem ik altijd ter harte. Ik zie deze tips als een extra steun en zeker niet als kritiek.

* Openstaan voor het muzische en al onze zintuigen gebruiken om muzische ervaringen nog intenser te beleven
Dit is een doel waarin ik al zeer sterk gegroeid ben tijdens de opleiding lager onderwijs. Ik heb geleerd dat we onze zintuigen moeten gebruiken om alle prikkels rondom ons goed waar te nemen. Zowel door te kijken, te ruiken, te horen, te voelen en te proeven ontdekken we heel wat dingen rondom ons. Ik denk dat ieder kind daar trouwens heel sterk in is. Elk kind ontdekt allerlei dingen rondom zich door middel van alle zintuigen die het bezit. Maar naarmate we groter en ouder worden, worden we afgeremd om dit te doen. We leren dan om meer ons verstand te gebruiken in plaats van af te gaan op wat we zelf voelen, zien, horen, proeven, ruiken... En dat vind ik niet goed. Ik vind het belangrijk om kinderen te motiveren in het gebruiken van hun zintuigen om hen zo allerlei dingen te laten ontdekken.

* Totale groei:

Ik herinner me nog heel goed in het begin van deze opleiding dat ik me voor ogen had dat muzische vorming enkel 'knutselen' bevat (ik denk dat de lectoren hier niet mee opgetogen zullen zijn). Toen ik redelijk snel besefte dat dit niet zo was, kroop ik in een schelp. Ik was als het ware bijna 'bang' van muzo. Het eerste jaar was dan ook een zwaar jaar voor mij. Vanaf het tweede jaar heb ik eindelijk mezelf durven openstellen voor een muzische groei. Persoonlijk vind ik dat ik al erg goed gegroeid ben. Dankzij een workshop (van Marian Lesage) heb ik de knop kunnen omdraaien. Sindsdien sta ik niet meer teveel stil bij wat ik wil doen, maar doe ik het gewoon. Ik heb hieruit geleerd dat muzische vorming een proces is van doen met vallen en opstaan. Ik voel mezelf nog wel altijd een beetje onzeker, zoals bij het gedichtenpad, maar als ik dan snel doorheb dat de kinderen enthousiast zijn, word ook ik enthousiaster en geeft het me meer dan een voldoening dat ik het goed heb uitgevoerd. Het is ook belangrijk om kinderen op verschillende manieren in contact te brengen met muzische vorming. Mijn stageschool doet veel aan muzische activiteiten waardoor er weer een nieuwe wereld is open gegaan voor mij. Een wereld waarin nog veel te beleven en te ontdekken valt.

Toch heb ik me al kunnen versterken in enkele punten zoals timing bij muzolessen, het is niet evident om altijd de tijd goed in te kunnen schatten op voorhand. Tijdens lessen waarbij veel materiaal zoals schildergerief of werken met klei (stage vijfde leerjaar) is het aangeraden om op tijd te bgeinnen met opruimen. Voor deze lessen heb ik al ondervonden dat 50' te kort zijn en je beter meer tijd neemt om ook tot mooie resultaten te komen. Dit lukt naarmate de ervaringen meer en meer. Een ander zwak punt dat ik al heb kunnen versterken, is de kinderen voorzien van genoeg uitdagingen. Mijn eigen breekpunt lag hier vooral bij het domein drama, toch kan ik stellen dat ik hierin zelf al heel hard ben gegroeid wat zich niet alleen in de muzolessen laat zien maar ook de expressie in andere vakken is hierdoor sterk gegroeid.

Ik voel van mezelf dat ik mijn limiet nog niet heb bereikt maar dan vraag ik me af 'is er wel een limiet bij een muzisch project?' Ik denk dat ik me nog veel zal kunnen verrijken in de komende maanden van de opleiding maar ook zeker nog in de komende jaren. Ik ben in ieder geval van plan om deze koers aan te houden en me te blijven verdiepen in muzische vorming, zowel op leerlingenniveau als op volwassenniveau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten